torsdag 22 april 2010

Vi har för liten skola!

Vår skolas tillägsbyggnad blev klar på hösten 2006. Vår skola skall rymma ungefär 510 elever i klass 6-10 i tillägsbyggnaden (plus ca 200 på klasserna 1-5), men nu finns det bara 515 elever i hela skolan. Det finns nu ca. 300 elever i klasserna 7-10.
Problemet är att det finns inte tillräkligt med utrymme för alla eleverna i skolan t.ex. i matsalen eller gymnastiksalen. Vi måste ha två skilda jul- och vårfester, och två matturer. På julfesten är skolan delad så att på klasserna 1-6 är A klasserna i en med klasserna 7-9 ABC och B klasserna i 1-6 är i samma julfest med klasserna 7-9 DEF och 10.
På vårfesten är skolan delad i klasserna 1-6 och 7-10 för att det skulle ta för länge annors, och för att det skulle säkert vara tråkigt för eleverna i ettan att se på när niorna och tiorna får sina slutbetyg.
Dessutom finns det inte någon överlopps utrymme i nya delen, eftersom några klasser från gamla sidan blev flyttade till nya sidan p.g.a. en stor vattenskada på gamla sidan. Då hamnade t.ex. hissaklassen att flytta till auditoriet och moddaklassen till mediateket, som borde vara som rastutrymme för klasserna 7-10.
Gymnastiksalen med scenen upphöjd kan orsaka problem redan utan stolar. Sedan när det är stolar i gymnastiksalen rymms det inte mera än ca. 300-325 personer där.
Man kan med god tur hitta någon sorts ordning med alla elever och vuxna i huset i gymnastiksalen, men man får en känsla som man skulle vara i en tonfisksburk.
Om det skulle vara friare sittordning t.ex. att man skulle få sitta som man vill inom sin egna årskurs skulle det inte vara problem med att man inte rymms på längden, för att då skulle man säkert ta plats på brädden i salen också.
Om det här är bara för att eleverna inte skulle tala med varandra eller göra något annat, så har man inte tagit fast i saken ordentligt eftersom man kan också umgås med sina klasskamrater i samma raden. Men det är förstås lättare och hålla reda på eleverna om de sitter fint i rad.
Men jag ser att största problemet i skolan är elevskåpen på nya sidan. Om man jämför skåpen i Lagstad med skåpen i Mattliden och Sököviken är Lagstads skolas skåp ca. dubbelt så små. Det finns ca. 520 skåp i Lagstad, fast det finns bara ca. 300 elever, d.v.s. det finns massor med tomma skåp.
På första året (då det bara fanns klasserna 7 och 10) hade alla elever möjlighet att ha 2 skåp var.
Skåpen är ca. 70 cm höga och 25 cm breda. Det finns skåp i tre färger, grönt, gult och vitt. Årskurs 10 har dubbelt så stora skåp som alla andra, men de är lika smala på bredden.
Och sedan lyder frågan: Varför finns det inga knaggar/klädhängare i skolan för elever på nya sidan??? Vi måste sätta våra väskor, jackor, skor och böcker i samma skåp. Är det bra att ha en våt jacka, två våta skor och massor med böcker och häften i ett skåp (vi får inte ha jackor med på lektionerna)?
Och vad händer då man glömmer nyckeln? Jo, man får sätta sina saker på skåpet, så att alla kan ta dem och föra dem t.ex. ut i regnet eller snöfallet, in i WC byttan, i lavoaren, i skräpkorgen. Efter det är det trevligt att fara hem i snöfallet... och med god tur har man blivit av med busskort, pengar och hemnyckeln. Jag tycker att det är ett arkitekturiskt fel att denna skola är bygd som den är. Arkitekten som byggde skolan tycks inte ha rätt utbildning p.g.a. att en skola ska ha klädhängare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar