torsdag 22 april 2010

WilmaWilma är ett datasystem som används av många skolor. Det används för att hålla reda på eleverna; deras förseningar, frånvaron och andra regelbrott. Helt bra är det ju att man kan hålla reda på detta, men på något sätt tycks lärarna tycka att Wilma är ett ställe dit man kan skriva in saker som man tycker att skall stå där. Åtminstone en del lärare.

Wilma kan också användas för att sätta in s.k. positiva anmärkningar, alltså beröm. Tyvärr används denna egenskap mycket mindre än negativa saker. Om en elev jobbat bra på timmen, så varför inte sätta lite beröm i Wilma? Eleverna tycker också om att få beröm.

Det finns lärare som skriver minsta lilla sak i Wilma. ”Glömde pennan, tappade pennvässaren.” Kan inte lärarna ignorera dessa små saker eller hålla en egen anteckningsbok var de kan skriva glömskor? Måste man fylla Wilma med anteckningar så att klassföreståndaren och föräldrarna klagar på en resten av läsåret?

Det finns lärare som skriver upp saker i Wilma de tror har hänt. Bara för att kompisarna gör något betyder det inte att 20 människor runtomkring också gör det. Det skulle också vara bra om lärarna säger om de skriver upp en i Wilma. Annars får man en överraskning när klassföreståndaren tittar i Wilma. Man kanske inte ens vet vad saken handlar om.

Allmänt
Wilmas själva hemsida är egentligen ganska enkel. Lite orange högst upp på sidan och resten ganska vitt. Såklart måste man använda lösenord och användarnamn för att logga in. Programmet är gjord av Starsoft som gör bl.a också andra program som skolan använder såsom läsordningsredigeraren m.fl.

Man kan komma till Wilma genom att först gå till Lagstad skolas hemsida, där det finns det en länk till Wilma. Wilma finns på tre språk: svenska, engelska och finska.

Bilden är såklart tagen från Wilma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar