torsdag 21 maj 2015

7s skriver blogg

 
Att vara i smågruppsundervisning har varit helt jätteroligt. Man får hjälp, alltid då man behöver. Våra läraren och assistenter hjälper oss och gör skoldagen lättare för oss. Ibland när vi har jobbat flitigt så kan vi få ta det lugnt en stund. Men vi har lite lättare än de andra sjuorna för att vi behöver mera hjälp än de andra. Första året gick jättesnabbt, snart börjar sommarlovet och på hösten börjar vi på åttan.


Den här veckan har vi jobbat med kemi, slöjd och biologi. Vi kommer nu att berätta om det för er.

 

Slöjd

Vi i smågruppssjuan, arbetar i slöjden med sköldar.
De är inte ett så svårt arbete, så vi får de ganska snabbt färdigt.

Vi började med att såga plankor, som vi sedan limmade ihop. Efter det slipade vi dem och så ritade vi in skölden på plankorna. Med bandsågen sågade vi ut skölden.

På vår sista lektion slipade vi ännu lite och sedan lackade vi våra sköldar. När sköldarna har torkat får vi ta hem dem.


 

Kemi

I kemin har vi gjort två roliga experiment, “skumormen” och “natriummetall i vanligt vatten”. Skumormen blev ett grönt skum, som såg ut som en orm.

För att göra en skumorm behöver man: väteperoxid, kaliumjodid, diskmedel och vatten. När ämnena blandas ihop sker en kemisk reaktion och det sprutar skum.

Av natriummetallen (natrium är ett reaktivt ämne) skar man en liten bit och satte i vattnet (vi använde plasthandskar). Metallen började fräsa och brinna. Sedan smällde den (PANG). Obs! Man måste vara försiktig med natrium!

Idag hade vi vår sista kemitimme. Vi gjorde våra sista experiment för den här terminen. Alla hade olika experiment att göra. T.ex. att blanda ihop ättika och vatten (det började bubbla), blanda magnesiumsticka och saltsyra (den frättes sönder).

 
Herbarium

Alla sjuor skall göra ett herbarium. Meningen är att hitta 15-35 växter som t.ex vitsippa, blåsippa samt många andra blommor. I år får vi välja om vi gör det digitalt eller i pappersformat. Den här veckan har vi varit ute och plockat blommor och påbörjat vårt arbete.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar