tisdag 7 februari 2012

Lagstads presidentval

Ni har alla säkert följt med presidentvalet såpas mycket att ni vet att Sauli Niinistö har blivit vald till Finlands nästa president. Men om vi elever i Lagstads skola skulle ha fått välja, skulle resultatet blivit annorlunda.


Enligt oss skulle Pekka Haavisto varit en bättre president, han fick nämligen 4 st mer röster än Niinistö. Valet var väldigt jämt, och vi måste tom. räkna rösterna pånytt för att var 100% säkra på att resultatet stämde. Och det gjorde det, Haavisto vann faktiskt! Haavisto fick 103 röster medan Niinistö fick 99 stycken.
Jag och två av mina kompisar fungerade som valfunktionärer, och alla ni som röstat såg säkert oss :-) Att sitta där i flera timmar var egentligen riktigt intressant, fast då man skulle förklara samma sak för tjugonde gången blev det lite långtråkigt... Valet fungerade på samma sätt som riktiga val, så det var en bra övning inför kommande val. Efter ca. 2 år får jag och flera andra nior rösta i riktiga val, och det är ju mycket mer roligare att gå rösta då man vet hur det går till.
Själva rösträkningen var svårare än jag trott, det var massor med lappar med siffror och såklart fanns det även röster med trevliga och mindre trevliga kommentarer. Även vissa elever i skolan samlade en ganska stor röstpott. Kanske vi har framtidens president bland oss? :-)

PS. Eleverna röstade även i det nationella PRESSA Ungdomsvalet. I första omgången var Sauli Niinistö och Eva Biaudet det mest populära kandidaterna i Lagstad. Nationellt röstade över 76 000 ungdomar i valet och i hela landet fick Niinistö och Timo Soini mest röster. I den andra omgången i PRESSA valet vann Niinistö med en överväldigande majoritet i Lagstad. Niinistö tog likaså  en jordskredsseger i det nationella ungdomsvalet med 76,5% av rösterna. Vill du veta mera om ungdomsvalet? LÄS HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar