tisdag 28 mars 2017

 Hej! Nu är det den 28 mars 2017. vi har haft en rolig början på veckan men också haft fysikförhör och mycket läxor:(. Men vi har fått MÅÅNGA nya kärlekspar och flera som börjat tycka om varandra. Vi har haft suuuper god mat och ätigt massor. jag har blivigt mycket bättre kompis och så med nya människor och vi har just fått veta om några superroliga saker som snart kommer att hända och är därför väldigt glada över det. Vi fick väldigt bra vitsord i ett finskaprov och det hände något väldigt roligt idag för en av oss föll på isen ute och även pladask på magen vid pingisborden! Och spillde mat i famnen i matsalen. Våra goda vänner blev tillsammans och vår ena kompis e singel så pojkar komssi komssi;)). Det hände mycket roligt Denna och förra veckan. Och vissa hade ripuli:).

fredag 24 mars 2017

Sociala medier

Det finns många sociala medier som används ofta, t.ex. whatsapp, snapchat, instagram, musical.ly, facebook, twitter, tinder, picsart, spotify, kik, youtube, pinterest, skype och många andra... Men de som vi använder flest är, whatsapp, youtube, snapchat, instagram, kik,  musical.ly och spotify. Sociala medier har oftast åldergränser, Instagram (13 år), snapchat (13 år), youtube (13 år), facebook (13 år), kik (13 år), twitter (13 år).

Ella, Emma och Sini 5C

Youtube, Multimedia, Media, Röret, Ikon
File:The Official Kik Logo 2013-05-16 07-12.jpg File:Spotify logo vertical black.jpg
Instagram, Symbolen, Logotyp, Foto, KameraWhatsapp, Chat, Inlägg, Ikonen


Bildkällor:
https://pixabay.com/sv/instagram-symbolen-logotyp-foto-1581266/

Andra källor:



torsdag 23 mars 2017

Femmornas önskemål för skolmaten

Vi i 5C önskar att vi kunde få äta mera av dessa maträtter i skolan:

1.     spenatsoppa
2.     morotssoppa
3.     mera tortilla
4.     mera köttbullar
5.     nuggets
6.     köttgryta
7.     lökringar
8.     mera franskisar
9.     bacon
10.  kött
11.  mera nutella
12.  mera sallad med t.ex. höna, vattenmelon, mm.
13.  mera frukt

 Vi tycker också att det borde finnas mera vegetarisk mat i skolan, och kanske också mera vegans mat.


Jesse och Roni 5C

Vad vi tycker om att göra i skolan

Vi tycker om rasterna och om att äta om det är god mat. 
På rasterna är det rolig att leka olika lekar t.ex att spela fotboll. Det är också roligt att prata med kompisar. 
På matrasten kan man vara inne i rast klubben eller vara i biblioteket. I rast klubben kan man spela spel, rita eller bygga med lego.  
På lektionerna tycker vi om att göra projekt i modersmål eller omgivningslära och planscher med lite text och mycket bilder.

Jessica, Selma och Victor 5C

onsdag 22 mars 2017

#jag bestämmer

Röda Korset har jobbat inom rasism och mobbning redan i flera år. Rasism betyder att andra människor beter sig elakt mot såna människor som har t.ex. olik hudfärg, annan religion, modersmål eller annan kultur. Hur kan man hjälpa mot rasism?

-Ta ner rasistiska sidor på sociala medier som t.ex. instagram och facebook.
-Man skall visa hur de utsatta känner sig när de blir rasistiserade.
-Den som rasistiserar måste få något slags straff och prata t.ex till en polis.

Angelica, Ella, Emma och Sini 5C

måndag 20 mars 2017

5C´s måndag


Hej!

Vi är 5C och har bloggvecka denna vecka. Vi börjar med att skriva lite om vår måndag.

Dagen började 8:30 med bildkonst. Vi gjorde en finsk reklam så att vi ändrade t.ex. Jenkki-Lenkki. Efter timmen gick vi ut på rast. Just nu har vi modersmål och skriver på bloggen. Sedan har vi uterast eller rastklubb. På rastklubben spelar man spel eller ritar och den är inne. Sen går vi kl. 11.30 och äta morotsbiffar med potatis. Efter maten har vi musik, och vi skall spela olika instrument. Sedan har vi igen rast eller mellanmål. Sista lektionen har vi gymnastik, vi hoppas att vi har något roligt!

Angelica, Felix och Linnea 5C

torsdag 9 mars 2017

9.3.2017

Idag började vi dagen med matematik. Vi lärde oss om kvadratrot, för några var det svårt men för andra var det lätt. Andra timmen var engelska. Vi läste ett kapitel om Irländska pubbar och det var helt ok. Tredje timmen hade vi gymnastik, vi hade bollspel som vi alla tycker om. Fjärde timmen hade några tillval och andra slutade.

onsdag 8 mars 2017

Måndag 6.3.2017

Måndag 6.3.2017

Vi började vår dag med veckoplanering. Sen gick vi igenom trappstegsmetoden för ekvationssystem i matematik. Sen hade en del av oss futsal och innebandy i gymnastik. Efter det gick vi igenom regnskogar på geografi timmen.

Elev åk 10

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen

Idag är det den åttonde mars vilket vi också kan kalla kvinnodagen. 

Kvinnodagen är den dag som vill påminna om kvinnornas situation över hela världen. Dagen började firas år 1910 men förbjöds i vissa länder, t.ex. Tyskland, på mellankrigstiden.













Den tyska kommunisten Clara Zetkin ville föra fram kraven på de kvinniliga rättigheterna och rösträtten. Alltså kom hon på kvinnodagen. Här är en bild på henne:


Från 1910-1921 firade man dagen på olika datum under våren. I Moskva på en konferens bestämde man att dagen skulle bli officiell den åttonde mars. Dagen började firas i Tyskland år 1910 men började förbjudas år 1919. Dagen firades mest i Sovjetunionen och i Östeuropa under 50-talet.














Dagen fick ny kraft år 1969 på grund av den växande feminismen. Idag firas dagen som en nationell helgdag i många länder.




















Källor:

http://www.expressen.se/leva-och-bo/internationella-kvinnodagen--darfor-firar-vi-hogtiden/

Bildkällor:

http://static.boredpanda.com/blog/wp-content/uploads/2016/03/inspirational-quotes-womens-day-11__880.jpg
http://happybirthdaycakeimages.com/wp-content/uploads/2016/02/International-Womens-Day-11.jpg
http://uploads.ifokus.se/uploads/659/65913ba7d7249b75bb154c80665a6bd3/kvinnodagen3.jpg
http://assets.myshowroom.se/blogs.dir/14240/files/2012/03/womenday.gif
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/ce/dd/1e/cedd1e5c3d328b9bf0e2663c25cbb7da.jpg



My och Vera, 8D

tisdag 7 mars 2017

Kära vackra människa

Kära vackra människa

Kära vackra människa. Jag scrollade genom instagram här om dagen och insåg att väldigt många av kvinnorna som fanns på bilderna ser ut så här:
Och det här fick mig att haja till. Dagens människor går igenom allt möjligt för att uppnå skönhetsidealen.
  Vi ser ner på dem som vårt samhälle tycker är fula. Det finns folk som spenderar flera miljoner på plastikkirurgi som det tar en lång tid att återhämta sig från. Sociala media fyller oss med bilder om hur vi borde se ut och hur en perfekt människa är.
  Du är smal, varför svälter du dig själv? Du är tjock, du borde banta. Du är för lång, ta av klackskorna. Du är för kort, ta på dig platåskor. Du är ful, ta på dig smink. Du har för mycket smink på, tona ner lite. Jag är trött på att läsa kommentarer och höra folk säga de här sakerna. Du är som du är, försök inte ändra på det.
  Många youtubers har lagt upp videon där de berättar om elaka kommentarer och om att känna att man inte är tillräckligt vacker (till exempel här, här, här och här). De borde inte behöva göra sådana videon. För alla är vackra av naturen. Du behöver inte ta bort revben och spruta gift i ansiktet för att vara vacker.
  Jag googlade beautiful people för att få bilder till den här texten. Jag gillar inte resultaten:
Visst de är vackra. Men de är alla likadana. Smala och ljusa med långt böljande hår och symmetriska ansikten. Missförstå mig inte nu, det är inget fel på dem. Men var är de här människorna?
De är också vackra, men varför är de inte med bland “the beautiful people”? För vackra är de, precis som de är.

Du är vacker, låt ingen få dig att tro något annat!

Madeleine, 8D


Bildkällor:


måndag 6 mars 2017

Onsdag 1.3.2017

Onsdag 1.3.2017

Den 1.3 började dagen men finska. Vi gick igenom imperatiivi. Sedan hade vi projekttimme och där började alla planera sina nya projekt. Sen hade vi matematik där vi räknade funktioner.

Elev åk 10

lördag 4 mars 2017

Torsdagen efter sportlovet

Torsdagen efter sportlovet

Dagen började med engelska, där vi fortsatte med if-satser. Andra timmen hade vi kemi och där labba vi med olika alkoholer och gjorde uppgifter. Timmen efter maten hade vi historia. Vi började göra ett projekt om romarriket. Sista timmen hade vi matematik, där vi fortsatte med funktioner.

Elev åk 10

onsdag 1 mars 2017

Tisdag efter sportlovet

Tisdag 28.2.2017

Första timmen hade vi modersmål. Vi lyssnade på en gammal svensk dikt som hade blivit tonsatt. Vi skrev haiku och rimdikter. På engelska timmen gick vi igenom if-satser. Efter maten hade vi biologi. Vi skrev om matsmältningen. Sista timmen var kemi och där tittade vi till slut en film om Stephen Hawking.

Elev åk 10