måndag 28 februari 2011

Från Karamalmen till Lagstad


Vi är hela femman i Lagstad fast egentligen går vi i Karamalmen. Det finns några skillnader på skolorna t.ex. utrymmena är större i Lagstad än i Karamalmen tackvare att det finns högstadie i samma. Skolgården är mindre här. Skolvägen är mycket längre hit till Lagstad och man måste åka tåg eller buss hit. Sen har dom en vänskapsvecka här det betyder att varje dag är det något speciellt första dagen var det kramdagen och andra var det trafikljusen och tredje verkstadsdag och pink/röd dag och fjärde inget speciellt och på fredagen läser man upp hälsnigarna i skolan som man har kunnat skicka in hela veckan. 

Men det finns också några saker som är samma i Lagstad och Karamalmen som t.ex. timmarna. Klassläraren är med från Karamalmen men i vissa ämnen har vi Lagstads lärare som i handarbete och jumppa och såna ämnen.

Av: Mathilda och Erica från Karamalmen. <3
 

måndag 21 februari 2011

Vändagsveckan



Vecka sju hade vi vändagsvecka. Veckan började med att det var kramdagen. På kramdagen skulle alla ha en pafftallrik runt halsen där man skulle söka så många kramar som möijligt och när man kramat nån skulle man skriva sitt namn på tallriken. Nästa dag hade vi trafikdagen där alla skulle klä sig i grönt, gult eller rött. Om man hade på sig en grön skjorta var man singel, om man var klädd i gul var det komplicerat och om man hade på sig rött var man ihop/gift med nån. Lärarna och personalen fick också delta. På onsdagen hade vi en röd dag. Den dagen skulle man ha på sig så mycket rött som möijligt. Jag hade på mig röda byxor, nagellack på tårna och på händerna, en röd topp, en ljusröd topp, röda sockor, röda yllesockor och en röd armband. Mitt i vår fysiktimme kom en vännelev in och räknade vår klass poäng. Vår klass pojkar hade inte mycket rött på sig men det gör inget för att flickorna hade så mycket rött. Vi vet inte ennu hur många poäng vi fick men ja hoppas att vi vann för att priset var en klassfest. Det var en jätte rolig vecka före sportlovet och jag tycker att det borde vara mera sånhäna dagar för då skulle det vara roligare att gå i skolan.
Glad Vändag!! :)

fredag 18 februari 2011

Ansökningarna närmar sig!


Lagstads skolas nior är fyllda av spänning. Ansökningarna till nya skolor sker efter sportlovet nästa vecka. Många vet redan vart de ska söka, men minst lika många till funderar febrilt på alternativ. Möjligheterna är oändligt många och det är så mycket vi kan välja mellan!Hur ska vi göra för att kunna bestämma oss? Vilka alternativ har vi? Valet står mellan gymnasier och yrkesskolor i hela Finland. Alla gymnasier med sina olika principer och lärare,hur ska vi kunna veta att vi väljer just det rätta gymnasiet? Och alla yrkesskolor med sina olika yrken,hur ska vi veta vad vi vill jobba med i framtiden? Det är svårt, det må jag säga, trots att vi fått mycket kunskap och hjälp.

Jag själv har haft många alternativ och jag har tvekat mycket. Först var jag säker på att jag ville till yrkesskola, för jag ville ha ett jobb snabbt och komma framåt snabbt, få en utbildning som var mer än bara allmänbildande. Allmänbildning tyckte jag att jag hade tillräckligt av. Och vad? Vill jag veta mer kan jag ju läsa hemma! Den stora frågan var VAD jag ville studera i yrkesskolan. Och vilken yrkesskola. Inget yrke intresserade mig storligen,och alla yrkesskolor var långt borta. Efter en tid av undersökningar bestämde jag mig för medieassistent i Helsingfors och bildartesan i Borgå. I Borgå kunde jag ju bo hela veckan på internat. Jag behövde inte resa dit varje dag. Länge var jag säker på att dessa var de rätta alternativen för mig. Men jag besökte några gymnasier och blev tveksam. Just nu är mina alternativ två gymnasier i Helsingfors, bildartesan i Borgå och medieassistent i Helsingfors - i just den här ordningen. Jag känner mig säker,men vem vet?Kanske jag hinner ändra min åsikt fler gånger.
Lycka till åt alla nior med ansökningen!

- Jessica

onsdag 16 februari 2011

Varför måste vi komma till skolan när det är över -20 grader kallt?

Idag på morgonen hade vi -24.8 grader kallt hemma när vi vaknade. När vi skulle gå till busshållplatsen måste vi klä på oss flera lager kläder; leggings, farkkun och collegebyxor. Under jackan finns massor av skjortor för att man inte skall frysa. Och så när man kommer till busshållplatsen så har man redan jättekallt, och så kommer bussen 10-30 minuter sent. Samma sak med tågen. Någon gång kommer tågen inte alls utan man måste ta nästa (som såklart också är försenat).

Sedan när man äntligen kommer in i bussen eller tåget och måste sitta där inne i 10-45 minuter så får man stekande hett med alla lager. Och det är ju inte någon idé att ta bort ytterkläder för att bussen är så full att man ryms inte ens och sitta. Ja, och man ska ju inte glömma att bussarna går oftare sönder när det är kallt.

Vad är idén med allt detta??
-Elever blir försenade och mer stressade.
Jag, Kia, kan t.ex inte ta en tidigare buss då jag börjar åtta, för att den går så att jag borde stå utanför skolan i 20 minuter, bara för att skolans dörrar öppnas först klockan åtta, inte alls tidigare. Inte ens då det är -18 grader kallt!

Detta gäller inte bara skolelever, utan också vuxna som skall till jobbet! Cheferna kan ju inte vara så glada när alla kommer sent till jobbet?

Man borde få någon ändring på saken! T.ex en köldgräns eller att bussarna och tågen skulle funka bättre och hålla bättre tidtabellen. Också bättre information om ändrade tidtabeller osv.

By: Kia och Jessica

Niornas vändagsfest


För första gången någonsin har vi en fest för bara niorna här på Lagstad. Jag har hört om att niorna för två år sedan tänkte på något liknande, men att det aldrig blev av. Som min moddalärare häromdan sa, så måste eleverna själv ta initiativ för att förverkliga sådant. Alldeles tydligt har det nu hänt, ikväll kl. 18 lyder startskottet och festen pågår ända till kl. 21. 

Själva idén föddes redan mycket före julen. Ett par elever gick till rektorn med förslaget och så var det bara att sätta igång. En specialgrupp valdes till den ärorika uppgiften att planera och fixa det hela. Tiden går snabbt och idag gäller det. Idag är det vändagsfest! Eller "lill lördag", niornas fest eller vändagsbal som den oxå kallas (egentligen får den inte heta bal pga att ordet bal skulle ge för stor press på folk att skaffa balkläder...).

Biljetten köpte jag för 3 euro redan förra veckans onsdag. Den är så fin! Det var faktiskt en av mina bästa vänner som designade dem. Ljusbrun/beige bakgrund med texten "niornas vändagsfest" och "black´n white + ngt rött". Det är ju "the dress code". Kiva med ett särskilt tema! Här ska festas loss! Enda problemet är att jag inte vet vad jag ska göra med mitt hår... ;D

/En förvantansfull tjej på nian <3